Drewniany wieżowiec – Szwedzi chcą ich wybudować 31. W jednej dzielnicy…

fot. andersberenssonarchitects.com

3 000 apartamentów oraz około 30 sklepów i restauracja ma się pomieścić w 31… drewnianych wieżowcach, które już wkrótce być może powstaną w Mansthamnen, dzielnicy Sztokholmu.

Ideą projektu jest stworzenie nie tylko przyjaznej i ekologicznej dzielnicy, ale również umiejętne wkomponowanie w ukształtowanie terenu. Dzielnica Mansthamnen jest położona bowiem w dolinie otoczonej trzema wzgórzami. Dlatego też architekt, którym jest Anders Berenson, zaprojektował… dwupoziomowe miasto. W jego dolnej części ma znaleźć się 19 6-10 piętrowych bloków mieszczących w sumie 2 500 mieszkań, 60 000 m2 powierzchni biurowej oraz około 100 sklepów. Na ich dachach zaprojektowano ogólnodostępne miejskie parki połączone ze sobą oraz okolicznymi wzgórzami kładkami dla pieszych i rowerzystów.

„Wchodząc do tej dzielnicy znajdziesz się na wysokości dachów” – tłumaczy swoją ideę architekt. – „Dlatego zdecydowaliśmy się zaprojektować parki na dachach „dolnego” miasta i połączyć je kładkami. Dachy i mosty stworzą przestrzeń publiczną łączącą wszystkie piękne, wysoko położone ścieżki spacerowe, które funkcjonują na wschodnim Södermalm (sąsiednia dzielnica). Dzięki temu sprawimy, iż jego mieszkańcy zyskają nowe tereny do rekreacji.”

Najciekawsza będzie jednak górna część dzielnicy. W niej ma się bowiem zmieścić aż 31 wieżowców wykonanych całkowicie z drewna. Każdy z nich ma mieć 25-35 pięter (czyli więcej niż 100 m!) oraz około 100 mieszkań, z których będzie się roztaczał wspaniały widok na panoramę miasta. Ma być to możliwe dzięki zastosowaniu technologii CLT oraz zachowaniu względnie dużej odległości pomiędzy budynkami.

Niestety los projektu jest niepewny, gdyż jest on polityczny. Jego zleceniodawcą nie był bowiem deweloper, ale Sztokholmska Partia Centrum.

fot. andersberenssonarchitects.com

fot. andersberenssonarchitects.com
fot. andersberenssonarchitects.com
fot. andersberenssonarchitects.com
fot. andersberenssonarchitects.com
fot. andersberenssonarchitects.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *